EL CAS DE LA JUANA I DEL SEU FILL: LA HISTÒRIA D’UNA CONNIVÈNCIA, ENTRE L’AJUNTAMENT DE FIGUERES I LES COMPANYIES SUBMINISTRADORES.

La Juana té 71 anys. La seva és una història de maltractaments físics, socials i econòmics: apallissada pel seu pare, després pel seu marit i posteriorment ultratjada pel banc que la va desnonar sense fer-li la condonació del deute, per la companyia Iberdrola que li va treure l’electricitat el novembre del 2014 (fa tres anys!) i per l’ajuntament de Figueres que no va fer res per alleugerir la seva situació, que ja coneixia des del primer moment, abandonant i desemparant una dona gran i un fill malalt.

La Juana viu amb un fill que necessita d’una màquina per poder respirar durant la nit i a la qual no hi ha tingut accés, ja que no podia endollar-la, a no ser que la punxés a la nit per poder sobreviure. Tot i així, ni l’empresa subministradora, ni l’administració es van preocupar per ajudar-los.

La Taula Energètica i d’Habitatge de Figueres va voler dir PROU a aquesta situació intolerable de maltractament institucional cap a una família, i alguns dels seus membres es vam personar a serveis socials, dimarts dia 7 de febrer, a les 9 del matí, per donar suport a la Juana i al seu fill, i demanar per parlar amb seus responsables: El Sr. Josep Rovira, Director de Serveis Socials, o les senyores Zoa Molons i Ana Ruiz Coordinadores de serveis socials, a fi de resoldre, ja al cap de tres anys! aquest greu problema, cosa que no ho van aconseguir, ja que cap dels tres no es van voler presentar ni davant de la Juana, ni dels acompanyants de la Taula. A les 14 hores, la Direcció de Serveis socials, van manar al membres de la Taula que desallotgessin el local, sota l’amenaça de cridar la policia, cosa que ells es van negar sense haver resolt el problema d’aquesta família. Pocs minuts més tard, van arribar els Mossos i la guàrdia Urbana per fer-los fora. Així actua l’ajuntament de Figueres, negant-se a dialogar i a resoldre els problemes socials de les famílies vulnerables i actuant amb la violència de la repressió amb qui intenta denunciar la seva mala praxis.

La Juana i el seu fill encara al dia d’avui, no tenen electricitat, i els serveis socials els hi comenten que el problema rau en el fet que el pis és propietat del Banc, però això que al·leguen no té res a veure amb el principis de la llei 24/2015, que ni l’han feta pública, com era la seva obligació, sinó que tot al contrari, l’han intentat amagar, desinformar i mentir, ja que, entre altres coses, aquesta llei diu:

“La llei obliga a les empreses subministradores a no poder tallar els subministres sense  sol·licitar, prèviament,  a serveis socials, un informe que acrediti si la família afectada es troba en situació d’exclusió residencial i això NO HO FAN i se’ls hi permet.

 “La llei diu que Serveis Socials, en cas que les companyies subministradores procedissin al tall de subministres d’una persona en situació de risc d’exclusió residencial, com estarien incomplint amb la llei 24/2015 l’administració podria sancionar-les. I AIXÒ NO HO HA FET MAI L’ADMINISTRACIÓ DE FIGUERES.

“La llei diu que les empreses subministradores no cal que consultin amb serveis socials quan es tracta d’un cas, amb certificar mèdic, de dependència energètica com és el cas de persones que necessiten de màquines assistides per sobreviure, perquè sota cap concepte no poden tallar-los l’electricitat, i tanmateix, L’empresa IBERDROLA HO HA FET, I NI HA ESTAT SANCIONADA, NI SE LI HA FET CAP COMENTARI AL RESPECTE.

En resum, l’ajuntament de Figueres ni ha complert ni ha fet complir la llei 24/2015, que va aprovar la Generalitat a efectes de beneficiar als afectats per la pobresa energètica, actuant amb mala fe, desídia, negligència i indiferència cap als més vulnerables, sense informar-los, enganyant-los, maltractant-los i afavorint els beneficis de les multinacionals energètiques en contra dels ciutadans. Aquesta greu infracció per part de l’administració municipal que tant ha perjudicat als ciutadans potser donaria a lloc a querellar-se en contra de l’ajuntament.

20161229_161006

Aviso: la responsabilidad del contenido de esta entrada es pura y únicamente competente a su autor.