La Coordinadora d’entitats SAP Muntanya. Una història de lluita, resistència i participació en la millora de la salut i la sanitat

sap

Què és la Coordinadora SAP Muntanya:

Arran de les mobilitzacions ciutadanes del 15-M al 2011 i coincidint amb el primer any de les retallades al Sistema Sanitari Públic, neix la Coordinadora d’entitats SAP Muntanya que té com a nucli promotor les associacions de veïns i veïnes de la zona nord de la ciutat de Barcelona (SAP Muntanya avui AIS Nord). La seva finalitat és defensar la qualitat assistencial del Sistema Sanitari Públic i vetllar per la salut pública i mediambiental.

esquema-associacions

L’Àrea Integral de Salut Nord comprèn els districtes municipals de Nou Barris, Sant Andreu i Horta Guinardó, amb 403.000 habitants (24,39% de Barcelona), amb 19 Àrees Bàsiques de Salut (ABS son equips d’Atenció Primària), l’Hospital Universitari del Valle Hebron (HUVH) com a hospital públic (ICS) de referència i l’hospital de Sant Rafael com a complement, a més d’equipaments sociosanitaris i de salut mental.

primer-pla-mani-sapCinc anys de lluita i resistència en defensa de la sanitat 100 x 100 Pública, Universal i de Qualitat. Cinc anys de retallades continuades han deteriorat el nostre sistema sanitari públic: Urgències col·lapsades, llistes d’espera que desesperen (pel metge de família, per l’especialista, per proves diagnòstiques, per intervencions), tancaments i reduccions de serveis (plantes, llits, urgències als centres de primària, ambulàncies, personal i inversions) Des de la Coordinadora de la SAP Muntanya hem estat i continuem lluitant per revertir la situació actual d’emergència sanitària.defensem-atencio-primaria-manicadena-humana-vall-hebron

La Coordinadora de la SAP Muntanya hem treballat també altres àmbits de la salut com: els determinants socials i econòmics de la salut, el medi ambient i la salut, l’Atenció Primària que volem com a centre del sistema, contra l’exclusió sanitària, la qualitat dels serveis, etc. Amb múltiples actes, xerrades, manifestacions, concentracions, ocupacions, taules informatives, signatures, suport a lluites sectorials i territorials, reunions amb gestors i polítics a tots nivells.

L’any 2015 SAP Muntanya va ser una de les 70 entitats que van participar en la constitució de la Marea Blanca de Catalunya, on es va aprovar un decàleg de valors programàtics per un autèntic Servei Nacional de Salut per Catalunya 100% públic.

martea-blanca

Què exigim:

  • Disminuir dràsticament les llistes d’espera per visita al metge de família, a l’especialista, proves diagnòstiques, intervencions quirúrgiques i rehabilitació.
  • Pla integral d’urgències que solucioni els col.lapses que pateixen els hospitals públics.
  • Reobrir serveis i plantes tancades
  • No permetre fer activitat privada en centres assistencials finançats  amb pressupostos públics.
  • Lluitar contra la corrupció exigint la màxima transparència
  • Es necessari l’augment del pressupost de salut, recuperant al menys les retallades dels darrers anys, prioritzant la millora i l’impuls de la salut pública i l’atenció Primària i comunitària
  • Ordenar i potenciar els recursos sanitaris públics en salut mental, sociosanitaris i rehabilitació
  • Rebutgem els Consorcis i altres formes encobertes de privatitzacions. Volem que sigui l’ICS el veritable nucli integrador del sistema públic.

logo-sap

 

Aviso: la responsabilidad del contenido de esta entrada es pura y únicamente competente a su autor.