La Diputació de València es posiciona contra “l’Apartheid israelià”

La Diputació de València es posiciona contra “l’Apartheid israelià”

El passat 29 de desembre la institució valenciana va aprovar una moció per adherir-se a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel, a més de declarar-se “Espai Lliure d’Apartheid Israelià”
Per a les membres del col·lectiu, es tracta de “l’èxit més gran de BDS Institucional del món fins ara, per la quantitat de població que abasta”
BDS País Valencià
Maties Lorente 05/01/2017

La Diputació de València, on estan representats 266 municipis, va aprovar una moció de suport a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel i declarava la demarcació valenciana com Espai Lliure d’Apartheid Israelià (ELAI). La proposta va ser presentada per València en Comú, Esquerra Unida del País Valencià, Compromís i el Partit Socialista del País Valencià el passat 16 de desembre i va ser aprovada per unanimitat -amb els vots a favor del PP i Ciudadanos- el dijous 29.

La proposta va ser presentada per València en Comú, Esquerra Unida del País Valencià, Compromís i el Partit Socialista del País Valencià el passat 16 de desembre

A més de reconéixer les violacions dels drets humans comesos per Israel i recordar la vigència de les resolucions de l’Assemblea General de l’ONU, la moció aprovada obliga la Diputació de València a vigilar els contractes amb els seus proveïdors, els quals, a partir d’ara, hauran de presentar una declaració “de no estar involucrats en accions o omissions que signifiquen una violació dels drets humans ni del Dret Internacional Humanitari, ni activitats d’espoli, esgotament, explotació, amenaça o destrucció dels recursos naturals i/o el patrimoni del poble palestí”. També es compromet a incorporar “criteris de selecció similars en les bases i convocatòries de les subvencions atorgades per la diputació”.

La Diputació de València és l’encarregada de la gestió de l’aigua, dels residus urbans o les polítiques d’ocupació d’alguns dels 266 municipis que en forment part, dels quals vora el 90% tenen menys de 20.000 habitants. La moció aprovada afecta els nous contractes en tots aquests àmbits, així com tots aquells que afecten el funcionament de la mateixa administració. En total, la diputació dóna cobertura a un total de més de dos milions i mig de persones. València és la tercera província més poblada de l’Estat espanyol.

“Èxit de BDS Institucional”

“És l’èxit més gran de BDS Institucional del món fins ara, per la quantitat de població que abasta”, asseguraven des del grup BDS País Valencià el dia que s’aprovava la moció. Des del col·lectiu asseguren que han estat treballant per l’aprovació de la moció des de fa mesos, conjuntament amb altres organitzacions, com la Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP), i els grups polítics que han presentat la proposta. “És una moció blindada jurídicament contra possibles denúncies, com les que ja s’han produït contra desenes d’administracions públiques adherides al BDS”, concloïen des del grup del País Valencià.

Tot i aquestes denúncies, presentades per organitzacions com ACOM, als Països Catalans ja són 28 els municipis i administracions públiques que s’hi han adherit, d’un total de quasi seixanta institucions implicades en el BDS i/o en els Espais Lliures d’Apartheid Israelià en l’àmbit estatal.

Aviso: la responsabilidad del contenido de esta entrada es pura y únicamente competente a su autor.