NOVA PUBLICACIÓ SOBRE L’HOSPITAL PSIQUIÀTRIC DE SALT

Avui, 7 de gener del 2017, La Verdad Incómoda publica el segon escrit que ens envia la Montse Trias, en el qual DÓNA VEU a tots aquells malalts anònims, desvalguts, incompresos…   de l’Hospital Psiquiàtric de Salt: Els “SENSE VEU” i ens transmet tot el seu dolor i el seu clam!

RETALLAR O OPTIMITZAR

Hospital Psiquiàtric de Salt, 20.35h, agost de 2015.

Només de baixar del cotxe, ja vaig sentir els crits d’un usuari des del pàrquing de personal. Sabia qui era i també perquè cridava. Des de maig del 2015 que m’havien passat al Torn de Nit. Explicació: ‘No tenim res més de feina, o treballes al torn de nit, o no treballes’.

Vaig treballar i patir amb els meus usuaris i amb companys molt humans, entregats i bons professionals amb anys d’experiència, aquell mes d’agost en aquell torn. L’endemà només de sortir del torn vaig enviar un mail a la meva supervisora: “aquest usuari ha estat subjectat (lligat) des de les 20h. d’ahir fins a les 6h d’avui. Ha estat cridant des que jo he arribat al pàrquing (20.35h) fins passades les 4h de la matinada en que s’ha adormit. Em sembla que no li fem cap bé.” Resposta de supervisió: “la psiquiatra i el psicòleg del pacient, segurament no en saben res. Ja els hi comento. Gràcies per la informació.” 25 dies després, em van passar a una altra unitat, amb un contracte mensual pel que cobrava un 30% menys que l’anterior.

Em vaig preguntar de què servien els registres de subjeccions mecàniques escrits en fulls a mà, signats per auxiliars i infermeria. Em pregunto i també s’ho preguntaven dues persones de l’equip d’ infermeria, de què servia que es passessin hores escrivint anotacions en el programa SAP de l’ordinador, si ningú de l’equip mèdic-directiu, en sabia res…Aquell usuari tenia pautada una subjecció mecànica, i com a equip d’infermeria i auxiliars , has d’obeir, callar i no qüestionar el que ha ordenat un superior jeràrquic com pot ser un psiquiatra. Un psiquiatra que veu mitja hora a la setmana al pacient, li augmenta la medicació o li rebaixa, i ordena que se’l lligui si no dorm…

I l’OMS està estudiant la Xarxa de Salut Mental de Girona com a ‘model de referència’ per a implantar internacionalment. ‘Pa mear y no echar gota’ com diuen en castellà…

Es veu que ‘optimitzant recursos’ han creat un model ‘exemplar’: ‘optimitzar’ deu voler dir que deixin a un auxiliar sol, a càrrec de 26 pacients crònics amb una edat mitjana que supera els 60 anys, durant un torn de nit de 10h.

Optimitzar deu ser estalviar en proves mèdiques pels pacients ingressats en unitats de llarga estada i que en 4 anys, morin 6 pacients, 4 d’ells perquè no se’ls hi va detectar que patien càncer (malgrat que infermeria i auxiliars comuniquéssim durant dies, mesos i anys, per escrit i verbalment, que havíem detectat problemes orgànics i una ràpida degeneració cognitiva i física), un pacient per malaltia pulmonar i virus hospitalari no detectats…

Optimitzar recursos és que la Fundació Tutelar Comarques Gironines no porta als seus tutelats al dentista i quan compleixen 40 anys, tots han de menjar dieta triturada. O bé, moren ennuegats (dos morts per ennuegament en dos anys).

Optimitzar recursos és retallar en personal, és tancar unitats a l’estiu com la de Patologia Dual i dir als pacients que si volen continuar amb els tractaments de desintoxicació, que tornin al setembre, o derivar pacients a centres privats-concertats o a pisos tutelats que pertanyen a la Fundació Tutelar Comarques Gironines, (el gerent de la qual és, casualment, el Sr. Josep Maria Soler Chavero, un històric de Convergència a Comarques Gironines i que n’ostenta un càrrec polític per aquesta formació…) i optimitzar recursos és no renovar els contractes a les mares treballadores ni a dues companyes embarassades.

I optimitzar deu ser, no fer una trista radiografia als treballadors i treballadores acomiadats, que durant cinc mesos hem estat treballant sense cap mesura de seguretat ni de prevenció, exposats a un alt risc de contagi, amb un malalt de Tuberculosis Pulmonar (TBC), i que fins a la seva mort, ningú ens va comunicar que ens l’estàvem jugant.

Podem parlar ja de RETALLAR o continuem amb això d’ OPTIMITZAR????

Aviso: la responsabilidad del contenido de esta entrada es pura y únicamente competente a su autor.